KAZLARIN GENEL ÖZELLIKLERI
Kazların genel özelliklerine geçmeden önce kazlar hakkında genel bilgi verecek olursak;
Kaz yetiştiriciliği genel olarak yaygın olmasa da kazların faydaları oldukça fazladır. Türkiye’de çoğunlukla Kars, Erzurum, Ağrı taraflarında yaygındır. Bu bölgede yaşayan insanların çoğu, geçimini bu şekilde sağlamaktadır. Kaz yetiştiriciliği özen isteyen fakat oldukça karlı bir yatırımdır. Dünya da kaz üretimi yapan başlıca ülkeler; İngiltere, Kanada, ABD, Çin, Polonya, Çekoslovakya, Fransa, Bulgaristan, Rusya ve İtalya’dır. Bu ülkeler çoğunlukla kaz ciğeri ve kaz tüyü için kaz yetiştiriciliği yapmaktadır. Türkiye’de kaz ciğeri pek bilinmez ve tüketilmez. Fakat kaz ciğeri enerji bakımdan çok yüksek bir değere sahiptir, tadı da çok lezzetlidir. Kaz tüyü ise çeşitli sektörlerde kullanabilen iyi gelir kaynağıdır. Türkiye'de kazlar genel de etinden yararlanmak için yetiştirilir. Kaz eti yüksek enerji değerinin yanı sıra düşük yağ oranına sahip, kolestorol bakımından sağlıklı bir ettir.