KAZLARIN GENEL ÖZELLIKLERI

Kazların genel özelliklerine geçmeden önce kazlar hakkında genel bilgi verecek olursak;

Kaz yetiştiriciliği genel olarak yaygın olmasa da kazların faydaları oldukça fazladır. Türkiye’de çoğunlukla Kars, Erzurum, Ağrı taraflarında yaygındır. Bu bölgede yaşayan insanların çoğu, geçimini bu şekilde sağlamaktadır. Kaz yetiştiriciliği özen isteyen fakat oldukça karlı bir yatırımdır. Dünya da kaz üretimi yapan başlıca ülkeler; İngiltere, Kanada, ABD, Çin, Polonya, Çekoslovakya, Fransa, Bulgaristan, Rusya ve İtalya’dır. Bu ülkeler çoğunlukla kaz ciğeri ve kaz tüyü için kaz yetiştiriciliği yapmaktadır. Türkiye’de kaz ciğeri pek bilinmez ve tüketilmez. Fakat kaz ciğeri enerji bakımdan çok yüksek bir değere sahiptir, tadı da çok lezzetlidir. Kaz tüyü ise çeşitli sektörlerde kullanabilen iyi gelir kaynağıdır. Türkiye'de kazlar genel de etinden yararlanmak için yetiştirilir. Kaz eti yüksek enerji değerinin yanı sıra düşük yağ oranına sahip, kolestorol bakımından sağlıklı bir ettir.

Kazların genel özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Kazlar iyi otlatılabilen hayvanlardır.
  • Kazlar yabani otları ayırt edip onları otlanırken, bitkilere zarar vermez.
  • Kazlar hastalıklara ve çevre şartlarına dayanaklıdır. Vücutları tavuk ve hindilere göre daha dirençlidir.
  • Kazlar bakımı ve yetiştirilmesi kolay ve masrafsızdır. Kazlara civciv döneminde 1-2 hafta boyunca çok iyi dikkat edilmesi gerekir, bu süreci atlattıktan sonra diğer kanatlı hayvanlar kadar özen gösterilmesine gerek kalmaz
  • Kazlar genelde açık alanlarda ya yaşamayı severler. Hava şartları çok soğuk ve fırtınalı olmadığı sürece barınaklarına pek girmezler.
  • Kaz civcivleri tavuk civcivlerine göre daha büyüktür. Kaz civcivlerinin bulunduğu barınağı ısıtmak için fazla maliyet gerekmez. Düşük ısıyla ortam ısıtılabilir.
  • Kaz barınaklarında bulunan altlıklar nemlenmeden değiştirilmelidir.
  • Kazlarda üreme zamanında doğal kuluçka veya makine kuluçkası kullanılır. Makine ile kuluçka pek yaygın değildir. Doğal kuluçka yönteminde bir dişi kaz ortalama 10 yumurtaya yatırılır. Tavuklara göre daha uzun kuluçka dönemi geçirirler.

ORGANİK KAZ SATIN ALMAK İSTER MİSİNİZ ?

SON YAZILARIMIZ

İLETİŞİM

Kazların Genel Özellikleri adlı blog yazımız için bizimle iletişime geçebilirsiniz

TOP